De aanzet tot de oprichting van ons fruitbedrijf Almakúti in Hongarije komt voort uit een handelsmissie, die de Kamer van Koophandel Rivierenland in 1994 organiseerde. Dertig regionale ondernemers deden aan de missie mee, onder leiding van Jan van Kessel. Vanuit de expertise en contacten bij het bouwen voor fruittelers en fruitveilingen in onder andere de Betuwe had hij hart voor de streek en met name voor de fruitteelt. Op basis van een geheel eigen visie op zaken en mensen alsmede de ontwikkelde passie voor de fruitteelt begon hij in 1995 met een fruitbedrijf in Hongarije, waar een Nederlandse bedrijfsleider voor hem de scepter zwaaide maar waar Jan van Kessel zelf minimaal maandelijks naartoe ging. Want zo kort na de omwenteling in Hongarije was het nodig vasthoudend, diplomatiek en met veel mensenkennis je een weg door de bureaucratie te banen.

Het bedrijf floreerde: na vijf jaar leverde het al een kleine 10 procent van de behoefte aan appels in dat land. Tot dan toe is Almakuti het enige grote Nederlandse landbouwbedrijf in Hongarije wat zeker samenhangt met het probleem van grondeigendom en beschikking over een fors beginkapitaal. Dit succes blijft ook niet onopgemerkt in Hongarije en specifieker in de Provincie Zala. Op 8 september 2000 krijgt Jan van Kessel daarom in Zalaegerszeg een onderscheiding uitgereikt in de vorm van een legpenning van het Wapen van de Provincie Zala. De voorzitter van de Raad van de Provincie Zala, de heer Varga László, wil daarmee zijn erkenning en dank betuigen aan Jan van Kessel voor zijn voorbeeldige activiteiten in de regio Tátika-Rezi op het gebied van kweken, telen en opkopen van fruit en voor het tot stand brengen van een Europees Hongaars bedrijf dat de moderne intensieve appelteelt en de ULO koel- en bewaartechnologie realiseert.

Op 17 juli 2008 komt Jan van Kessel, de mentor en visionair van Almakúti, op 62-jarige leeftijd plotseling te overlijden, een enorm gemis. Wat blijft is een prachtig modern bedrijf, klaar voor de toekomst, met in het achterhoofd de memorabele uitdrukkingen en visies van de oprichter die nog lang blijven voortleven bij het management en de medewerkers.