Deel dit artikel

Het voorjaar is elk jaar een spannende tijd voor telers maar ook een mooie tijd waarbij de boomgaarden in bloei komt te staan. Bij Almakúti hebben de abrikozen in de derde week van maart gebloeid.

Bij heel mooi weer waren er extreem veel bijen aanwezig voor de bestuiving. Ze zijn dan ook massaal gezet, ondanks dat ze op zondagochtend 3 april nog te kampen hadden met 5 cm sneeuw. Ze zitten nu nog in een beschermend hoesje, maar als die eraf trekt kun je de kleine vruchtjes al zien. Het is toch nog zeker tot eind april, begin mei spannend, vanwege nachtvorst, maar we zijn voorzichtig optimistisch voor een goed abrikozenjaar voor 2022.

Appelaanplant

Ook staan er nieuwe appelboompjes in de grond. Deze bomen, in totaal 27.500 stuks, zijn afkomstig uit eigen kwekerij. De 6.5 ha. was net geplant toen we bijna 40 mm neerslag kregen. Daar zijn we heel blij mee, want de laatste neerslag van betekenis was in november van vorig jaar. Het was dan ook extreem droog.

Vervanging van aanplant is een terugkomend fenomeen bij Almakúti. Dit is noodzakelijk om de boomgaard vitaal en modern te houden. We zijn dan ook constant op zoek naar nieuwe rassen, nieuwe fruitsoorten en nieuwe innovatie. 

 

Almakúti Sneeuw Abrikozen in bloei en aanplant