Deel dit artikel

Vandaag is een delegatie van het Hongaarse ministerie van Landbouw op werkbezoek bij Almakúti. Zij zijn aanwezig voor een demonstratie van verschillende vorstbestrijdingstechnieken waarmee fruittelers de oogst beschermen tegen vorstschade.

Het werkbezoek maakt deel uit van een subsidieonderzoeksplan van het ministerie om de vorstbestrijding in Hongarije naar een hoger plan te tillen.

Met vrij simpele technieken kan (een groot deel van) de oogst beschermd worden tegen vorstschade. Zonder ingrijpen kan vrijwel een hele oogst verloren gaan, vaak met desastreuze gevolgen voor de teler.

Een fruitteler uit de regio van Almakúti vertelt vandaag dat zijn oogst begin dit jaar door vorst verloren is gegaan, terwijl Almakúti een groot deel van haar oogst heeft kunnen beschermen tegen een nachtvorst van -7,8 graden. Dit hebben we mede door de inzet van een speciale helikopter voor elkaar gekregen.

Almakuti Vorstbestrijding

De helikopter, die een demonstratie gaf, is ingezet om laag over de boomgaard te vliegen om warmere luchtlagen omlaag te drukken. Gelijktijdig wordt met rook van plantaardige (van levensmiddelenkwaliteit) olie een dichte mist tussen de bomen gecreëerd. Dit vermindert de koudeuitstraling van de hemel tot aan de grond.

De techniek met de helikopter is veelbelovend, maar deze moet verder onderzocht en geoptimaliseerd worden om de effectiviteit te vergroten.

 

Demonstratieronde

Bekijk hier de demonstratieronde van de helicopter.