Deel dit artikel

Almakuti Balaton Felvidek25 jaar Almakúti, dat is een mooie mijlpaal om terug te blikken met het oog op de toekomst, op een Almakúti 2.0. Een toekomstbestendig duurzaam bedrijf in een van de mooiste gebieden van Hongarije: nationaal park Balaton – Felvidék.

 

Verduurzamen

De verduurzamingsplannen van Almakúti staan in volle bloei. Het was ons een hele eer om van de Hongaarse minister van Landbouw persoonlijk een stimuleringsbijdrage in ontvangst te mogen nemen. Dankzij dit stimuleringspakket is het rendabel om verder te investeren in de transitie naar een nog duurzamer bedrijf. Naast het realiseren van een PV-systeem bestaan de plannen ook uit het aanleggen van ledverlichting, de verdere elektrificatie van het machinepark en het energie-efficiënt opwaarderen van het koelhuis.

 

Almakúti, gereed voor de toekomst

Een bedrijf is niks zonder haar medewerkers. Voor ons de vraag hoe we onze medewerkers meer en voor een langere tijd kunnen inzetten? Dat is goed voor ons én is goed voor onze medewerkers. Met het aanplanten van appelsoorten die minder of niet doorgeplukt hoeven te worden, kunnen we onze medewerkers beter inzetten door bijvoorbeeld de plukperiode ruimer uit te zetten. Hierin hebben we ervoor gekozen om relatief oude aanplant te vervangen door andere, beter kleurende appelsoorten.

 

Lekkere appels van vroeger

Als we door Europa heen kijken, dan hebben veel landen en streken een eigen appelsoort. De Goudreinet appel is welbekend in Nederland en Duitsland. In Italië (Zuid-Tirol) de Morgenduft, in Oostenrijk de Krohnprins appel en in de Oekraïne is dit de Simerenko appel. Iedereen spreekt hier in Hongarije over de "oude lekkere appels van vroeger" zoals de Hongaarse soort Pogács alma, maar deze zijn niet meer te koop. Almakúti, van oudsher bekend als appelbron, is daarom voornemens om oude Hongaarse appelsoorten weer terug te brengen.

Daarnaast zult u binnenkort meer horen over een bijzondere appel met rood vruchtvlees…

 

Kom alles te weten over 25 jaar Almakúti

25 jaar Almakúti: lees er alles over in het EFM achtergrondartikel.