Onlangs vierde Almakúti haar 25e jubileum. Een mooie aanleiding voor vakblad EFM om een mooi achtergrondartikel te schrijven over Almakúti, fruitbedrijf in het Hongaarse Zalaszántó!
De redactie van EFM heeft met Adrie van Kessel (eigenaar) en bedrijfsleider Dick van Mourik terug geblikt op de afgelopen vijfentwintig jaar.
Almakúti van 1995 tot nu
Elk onderwerp wordt aangestipt zoals de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf wat in 1995 met Jan van Kessel en een handelsmissie naar Hongarije begon. Het begin werd gemaakt met 115 hectare pachtgrond waarvan binnen vijf jaar ongeveer 90 hectare met appelbomen was ingeplant.
Er is in de loop der jaren veel in het bedrijf geïnvesteerd. Er is een bedrijfsgebouw van 5.000 m2 gebouwd; er werden CA/ULO-koelcellen gebouwd met een totale capaciteit van 3,8 miljoen kilo; er werd geïnvesteerd in een sorteer-, verpakkings- en expeditieruimte met onder andere een Greefa sorteermachine met 6 sporen. Bij elkaar is dit een stevige basis voor het modelbedrijf dat Almakúti nu is.
Geen concurrent van Betuwse fruittelers
De gedachte achter het bedrijf was dat er in Hongarije rassen gekweekt konden worden die in Nederland niet gekweekt konden worden. Want we willen voorkomen dat veel Betuwse fruittelers, die in Nederland klant zijn van de JCVANKESSEL Groep, concurrenten worden.
Kennis van én voor de fruitteeltsector
Een ander voordeel van Almakúti is dat we de kennis die gedeeld wordt met de fruitteeltsector. “Almakúti is een bron van kennis voor de overige bedrijven uit de JCVANKESSEL Groep. Denk hierbij aan het ontwerp en inrichting van bedrijfsgebouwen: de routing en de logistiek. Maar denk ook aan bijvoorbeeld voorzieningen om aan de hygiënecodes te kunnen voldoen.”
Rassenassortiment, mijlpalen en tegenslagen
We vertellen u alles over het rassenassortiment door de tijd heen, het kweken van vruchtbomen en abrikozen, productiekosten en watervoorziening, naast de onvermijdelijke tegenslagen en het inzetten van een helikopter in de strijd tegen nachtvorst en het aanleggen van hagelnetten door de hele boomgaard.
Toekomstvisie
De komende 10 jaar staan nog veel punten op de wensenlijst van Adrie van Kessel en Dick van Mourik. Zo moet er nog meer op kostprijs gestuurd worden, maar ook moet Almakúti een écht onderscheidend bedrijf worden door een exclusief ras appels uit het veredelingsprogramma van de Corvinus universiteit uit Budapest op de markt te brengen. Op het programma voor Almakúti 2.0 staat verder het inspelen op klimaatveranderingen en het leveren van fruit met zo weinig mogelijk residu.
Dick van Mourik
Ook Dick van Mourik viert dit jaar een 25 jarig jubileum als bedrijfsleider van Almakúti. In Geldermalsen geboren, is Dick 25 jaar geleden zo’n 1.275 kilometer verderop gaan wonen om de dagelijkse leiding over het bedrijf op zich te nemen.
Lees het volledige artikel
Lees het volledige artikel in de mei 2021 editie van EFM.
Open het artikel als PDF
Met dank aan
www.fruitmagazine.eu