De sorteer- en verpakkingsafdeling voldoet geheel aan de BRC-, HACCP- en GLOBALGAP-voorschriften. Het schone en vuile deel van de ruimte is afgescheiden. De sorteer- en verpakkingsruimte is geconditioneerd (8/12 °C).

Greefa sorteermachine
In de sorteer- en verpakkingsafdelingen is een 6-spoors Greefa sorteermachine geplaatst. Deze machine transporteert de vruchten door middel van water en geeft minimale beschadiging aan het product. Door een computersysteem met camera´s worden de vruchten op kleur en afmeting gesorteerd. De machine heeft twaalf afraapbanden en drie volautomatische dubbele grootkistenvullers. Boven de machine op de zolderruimte is een dozenmachine geplaatst, die een capaciteit heeft van circa 900 stuks 7 of 13 kg-dozen per uur. De maximale capaciteit van de sorteerinstallatie is geschikt voor een weekcapaciteit van 250 ton. De Greefa 6-spoors machine heeft, afhankelijk van de gekozen verpakking, een capaciteit van tussen de 4 en 7,5 ton per uur en dit is dus voldoende voor de te verwachten productie.

Certificatie
Ons bedrijf is compleet gecertificeerd volgens de IFS en GLOBALGAP-voorschriften. Bij de GLOBALGAP-certificering zijn ook de BRC en HACCP-voorschriften opgenomen. Het certificeren is begeleid door een bevoegde certificerende instelling, die deze status ook in de toekomst zal controleren. Voor het nieuwe oogstjaar is ook onze QS certificatie verlengd. Dit is de Qualität und Sicherheit certificering, wat een zeer belangrijke standaard is voor de Duits en Oostenrijkse markt. Daarnaast voldoen we ook nog aan een aantal relevante klant- en consumentgerichte certificeringssystemen.

Verpakken
In 2003 is een automatische verpakkingsmachine voor vier of zes stuks verpakkingen op plateau´s geïnstalleerd. Tevens zijn faciliteiten beschikbaar om in plastic draagtassen te verpakken. Op deze wijze kan Almakúti voldoen aan bijna alle verpakkingswensen van zowel de Hongaarse als buitenlandse klanten.

Duurzame bouw
Voor de bouw van de sorteer- en opslagruimte is gekozen voor duurzame materialen die minimale belasting voor het milieu opleveren. Alle wand-, dak- en koelcelpanelen zijn met Cfk-vrij isolatiemateriaal uitgevoerd. De kleurcoatings zijn fabrieksmatig aangebracht en geven geen uitstoot naar de omgeving. Ramen, deuren en glas zijn geïsoleerd en met duurzame materialen uitgevoerd. Het afvalwater wordt afgevoerd en voor de was- en tankplaats is een olie- en vetafscheider geplaatst. Voor de opslag van gewasbeschermingsmiddelen is een speciale opslagplaats met een calamiteitenopvang aanwezig. Om het energieverbruik van de koelmachines te beperken hebben de koelmachines een energiebesparingsprogramma. Het koudemiddel van de koelinstallatie is Cfk-vrij uitgevoerd (R404A). Het gehele bouwcomplex alsmede de waterreservoirs zijn in goed overleg met de beheerders van het nationaal park voorzien van een passende beplanting.